Future plans

Reduce dependency of farmers

Bijna alle etnische minderheden waren afhankelijk van zelfvoorzienende landbouw en zijn in toenemende mate in contact gekomen met ‘de markten’. Eerst kwamen handelaren via nieuwe wegen (aangelegd voor economische ontwikkeling) naar hen toe om landbouwproducten bij de ingang van de boerderij te kopen. Maar daarna zetten deze handelaren winkels op in de boerengemeenschappen en gebruikten hun kennis en netwerken om tussenpersoon te worden tussen lokale producenten en externe markten.

De impact van deze tussenpersonen is veelvoudig; aan de ene kant helpen zij arme boeren aan nieuwe bronnen van inkomsten, nieuwe gewassen en landbouwkennis, aan de andere kant is het in hun belang om de boeren afhankelijk van hen te houden, bijvoorbeeld via schulden en door lokale monopolieposities te beschermen. In het Community-Managed Health and Livelihood Development project in de provincie Khanh Hoa (2014-2016) heeft MCNV met etnische minderheidsgemeenschappen gewerkt om hen stap voor stap te helpen met het vergroten van hun aspiraties, zelfvertrouwen en kennis, om op die manier geleidelijk hun afhankelijkheid van zowel tussenpersonen als van de plaatselijke overheid te reduceren.

Een volgende stap in het werken met de markt om marginalisering en armoede te verlichten, wordt het beste geïllustreerd door MCNV’s microfinancieringsprojecten: in Ben Tre bijvoorbeeld wordt onder beheer van de Vrouwenunie aan groepen arme vrouwen geleerd te sparen en te investeren om kleine ondernemingen op te zetten en te laten groeien. Financiële basiskennis ontbreekt vaak bij de gemarginaliseerde doelgroepen en daarom bouwt MCNV dit vermogen op bij veel groepen. Een voorbeeld daarvan zijn de gehandicaptenorganisaties, die leerden hoe ze het beste hun Revolving Funds kunnen beheren.